Изненада: Безплатен ъпгрейд до Windows 10

Изненада: Безплатен ъпгрейд до Windows 10

Изненада: Безплатен ъпгрейд до Windows 10

Microsoft дава една година на потребителите на Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1 да обновят напълно безплатно операционните си системи

Microsoft ще предложи безплатен ъпгрейд до Windows 10 за потребителите на версии Windows 7, Windows 8.1 и Windows Phone 8.1, стана ясно днес на пресконференция в Редмънд. По този начин компанията се надява да насърчи клиентите си да преминат към новата ОС на различни устройства.

В първата година след излизане на Windows 10 на пазара, потребителите ще могат да обновят операционните си системи напълно безплатно за всяко устройство с версии 7 и 8.1, съобщи Тери Майерсън, вицепрезидент на Microsoft. Компанията се ангажира да актуализира системата безплатно през целия жизнен цикъл на устройствата.

След изтичане на първата година от пусканe на системата, ъпгрейдът ще стане платен, но цените към момента не са известни. Microsoft вече гледа на Windows като услуга, допълни Майерсън. По неговите думи това ще бъде най-голямата интернет услуга на планетата, а въпросът „Коя версия на Windows ползвате” вече няма да има смисъл, каза още вицепрезидентът.

Това е добра новина за разработчиците. С универсални Windows приложения, които работят на всички устройства, разработчиците ще създават само едно приложение за PC, таблети, смартфони, конзоли Xbox, интернет на нещата и т.н.

И с новата операционна система Microsoft ще продължи да поддържа начина на работа с Windows на корпоративните потребители – с дългосрочно обслужване на техните критични среди, увери Майерсън. Най-добрата практика за тях е да се свържат с Windows Update и да получават последните обновления на сигурността веднага щом станат достъпни.

Windows 10 очевидно ще коригира някои грешни стъпки на Microsoft с въвеждането на Windows 8, вкл. липсата на традиционното старт меню. Версия 10 идва с ново старт меню, в отговор на желанията на повечето РС потребители.

Сред нововъведенията е и Cortana – персоналния цифров помощник на Microsoft, познат от Windows Phone, който за първи идва на РС и таблети с Windows 10. Голяма стъпка, разбира се, е че Windows 10 ще работи на смартфони, таблети и РС по сходен начин.

Версия 10 на платформата включва нов браузър – това е Spartan, информации за който се появиха преди около месец. Spartan се развива като проект, различен от Internet Explorer, и ще предложи иновативни възможности, например писане на бележки директно на разглежданите уеб страници.

Интересна нова функционалност е Continuum Mode, който влиза в действие при устройства от типа „две в едно”. Windows 10 ще преминава лесно от режим на работа с клавиатура/мишка към тъч/таблет, като разпознава автоматично преобразуването на устройствата.

http://technews.bg/article-78001.html