Какво трябва да знаем за метеоритите

Метеоритите са сред най-редките материали, които се намират на нашата планета Земя. Те представляват откъси с различна големина и състав, отделили се от огромни космически обекти (астероиди), навлезли в атмосферата на Земята и достигнали до нейната повърхност. В следствие от множество сблъсъци, както и от гравитационните сили, тези отломки навлизат в дълбочина в Слънчевата система, за да достигнат нашата планета. Ежедневно Земята се сблъсква с хиляди отломки, някои от тях изгарят преди да достигнат повърхността (метеори), а други я достигат (метеорити). В зависимост от своята структура се различават следните видове метеорити:

1. Железни метеорити

Някога част от планета или астероид, този тип метеорити се счита, че произхождат от акреционният диск между Марс и Юпитер. Те са най-плътният елемент познат на човечеството. Освен това те се отличават с тежест по-голяма дори от тази на земните скали. В повечето представители съдържанието на стомана е от 90 до 95%, а остатъка включва никел и други микроелементи. Съществуват структурни подразделения в зависимост от наличието на камацити и тенити (сплави от никел и стомана)

2. Каменни метеорити

Каменните са най-голямата група метеорити, които са били част от външна кора на планета или астероид. Наподобявайки земните скали, те са трудни за разпознаване, особено тези от тях, които лежат на земната повърхност в продължение на много време. Наскоро падналите метеорити се отличават с черен цвят, в следствие от горенето си в атмосферата. Интересен факт е, че някои от тях съдържат „хондрули” – най-старата материя, позната на човечеството, която е съществувала преди създаването на Земята и слънчевата система. Те се наричат „Хондрити”. Тези от тях, които не съдържат хондрули се наричат „Ахондрити”. Те са вулканични скали, произлизащи от вулканична активност на своя източник. Съществуват още два вида каменни метеорити - лунни и марсиански. Те са изключително редки, като са намерени едва 100 лунни и 30 от Марс. Също така спадат към ахондритите.

3. Каменно-железни метеорити

Този тип представители представляват едва 2% от всички метеорити. Те са изградени от сравнително равни количества никел, желязо и скала и се делят на паласити и мезосидерити. Паласитите са определено най-привлекателните метеорити, изградени от кристали „Оливин” Счита се, че са се образували в ядро-мантията на големи астероиди. Името им идва от немския изследовател Питър Палас, който описва паднал метеорит в Русия през 18 век. Независимо от вида си, цените на метеоритите са изключително високи. Тяхната висока стойност се дължи не само на тяхната привлекателност, но и на факта, че се срещат рядко. Ако желаете да се впуснете в търсене на метални обекти и метеорити, то в сайта www.ishop.bg можете да откриете професионални металдетектори! Мезосидеритите са изключително редки и получават името си от гръцки, означаващо наполовина железен.Те са изградени от сплав от никел и желязо, както и силикати. Счита се, че са се образували вследствие от сблъсък на два астероида – единият богат на метали, а другият на силикати.