спортна камера
спортна камера

Видове спортни камери

Новите технологии разширяват хоризонтите пред нас с всеки изминал ден. И това в пълна степен се отнася и до навлизащата все по-сериозно в нашето ежедневие спортна камера. Това компактно заснемащо устройство намира приложение както в разнородни хобита, спортни и развлекателни дейности, така и в немалко професионални области. Какъв точно тип екшън камера да си изберем? Отговорът трябва да бъде даден според предназначението. Общото при всички видове устройства от тази група са компактните им размери, но можем да ги срещнем в различни варианти и форми:

Екшън камера Кутия (Box Style)

Голяма част от спортните камери са проектирани в този стил. Няма да е пресилено дори да кажем, че това е стандартът за екшън камера, който се предлага и на българския пазар. Имат форма, близка до мобилния телефон или до любителските фотоапарати, тип „сапунерки”. Този вид спортна камера е най-универсалният, като може да бъде използван практически почти навсякъде и за всякакви цели – пътуване, хоби, скок с парашут и т.н. Като резолюция тук намираме редица решения с максимално високо качество – 4К, както и възможности за заснемане до 170 градуса. Някои модели са особено издръжливи при гмуркане, като издържат на дълбочини до 30-40 м.

Спортна камера куб (Cube Style)

От всички подвидове в този списък това е най-компактният вариант. Камерите под форма на куб се използват статично в малки пространства, но и при заснемане с повече резки движения. Самото заснемащо устройство е изключително семпло устроено – доста модели са само с един бутон. При включване се стартира запис, при изключване – спира. Ъгълът на заснемане е по-малък от този на Box Style камерите, а и като водоустойчивост издържат до 10 м.

Екшън камера Булет (Куршум)

Наименованието на този тип екшън камера насочва към формата. Булет камерата е издължена и създадена, за да се промушва на места, които са недостъпни за другите устройства. Някои модели са особено подходящи за прикрепване към каската на велосипедисти, особено при по-екстремен байкинг. Плюсът на спортна камера тип куршум е в това, че може да се постави там, където за останалите не е възможно. Същевременно обаче има по-малко универсално приложения от box или cube style, а и не разполага с дисплей заради спецификата на формата си. Моделите от по-висок клас поддържат и Full HD, но ъгълът на заснемане няма как да надвишава 130-140 градуса.

Камера - Перископ

Перископът се използва не само в подводниците, има и камери с такава форма. Включването на този тип устройство е малко условно. Може да се закрепи на предницата на велосипед или да се използва при други подобни приключенски занимания. Не е особено високо издръжлива като другите видове, описани тук, но пък поддържа относително висока резолюция на заснемане (1080p – 30fps).

360-градусова камера

Името подсказва, че тази спортна камера е проектирана да заснема всичко наоколо. Естествено, формата ѝ е сферична, за да може да обхване пълната картина. По отношение на ъгъла на заснемане превъзхожда всички останали – 360-те градуса е хоризонталният обхват, докато по вертикала ъгълът е около 220 градуса. Отлично решение при пътешествия и разглеждане на забележителности, но не е препоръчително да се използва при екстремни спортове, тъй като не е толкова издръжлив вариант. Всеки от описаните видове има своите силни страни, но и слабости. Преценете добре за каква точно дейност ви трябва спортна камера, преди да се насочите към конкретен продукт.