професионален психотерапевт

Професионален психотерапевт – крачка напред към успеха

След като чуете диагнозата Депресия, неизбежно ще се появят много въпроси за това какво означава, тъй като се отнася до вашето психично здраве. Със сигурност е трудно за приемане, но трябва да знаете, че не сте сами. Независимо дали сте диагностицирани с психологическо заболяване, тежко депресивно разстройство или друга форма на депресия, важно е да признаете, че може да се наложи да потърсите професионален психотерапевт, за да се справите със симптомите. Тъй като депресията засяга хората по много различни начини, може да бъде предизвикателство да се ориентирате, без да разбирате възможностите за лечение и как да продължите напред с нормалният ритъм на живота си. Сега е моментът да получите отговори за това какви стъпки са необходими за управление и справяне с депресията.

Първа стъпка - Признайте и приемете, че имате нужда от помощ

След като сте чули диагнозата е твърде възможно приливът ви на емоции да минава през ума, докато се чудите какво ще се случи по-нататък. Някои се чувстват облекчени, когато знаят, че това, което са преживели или в момента преживяват, има име. Някои се чувстват обнадеждени, защото могат да научат варианти, които да им помогнат да се почувстват по-добре. Други може да отрекат диагнозата си и трудно да приемат, че имат конкретен проблем. Може да се срамувате, ако го погледнете като личен недостатък. Някои изпитват объркване, тъй като може да се почувстват, че проблемите им не съвпадат напълно с диагнозата. Други може да се питат защо се чувстват ядосани или да смятат, че животът им няма да бъде същият или се почувстват виновни и да смятат, че това е тяхната вина. Може да се чувствате безсилни, защото не знаете какво да правите. И именно тук е точният момент да потърсите помощ и съвет от професионален психотерапевт.

Изпитването на негативни мисли е нормално и може да изглежда непосилно за справяне. С течение на времето ще научите повече информация за възможностите за лечение и как да адаптирате живота си, за да управлявате симптомите на заболяването си. Справянето с депресивно разстройство например определено е предизвикателство и е добре да отделите време, за да разберете нещата в тяхната същност. Може да отнеме време, за да разберете как може да се промени животът ви и как диагнозата може да го определи, но знаейки повече за вашата диагноза, ще ви помогне да признаете какво сте направили досега, за да стигнете до този момент. Няма нищо срамно или лошо в търсенето на помощ, тъй като именно това може да ви помогне да осъзнаете, че заслужавате по-добро за себе си.

Това не е ваша вина

Първо, не бъдете твърди, строги и категорични към себе си. Повечето хора, изпаднали в такова положение се чудят защо имат депресивно разстройство или защо са изпаднали в депресия. Въпреки че през годините се научават много нови неща за депресията, изследователите и учените все още изследват факторите, които допринасят за нейната поява. Може да се чудите дали по някакъв начин сте причинили появата на симптомите, н е добре да знаете, че депресията няма нищо общо с личните недостатъци или слабости на характера. 

Много диагностицирани пациенти с тежка депресия може да имат фамилна анамнеза. Някой от вашето семейство може да се е справял с подобни симптоми. Някои проучвания твърдят, че жените са по-склонни да бъдат диагностицирани, отколкото мъжете. Събитие, което променя живота, като раждане на бебе, промяна в кариерата или конфликти в отношенията, може да доведе до депресия. Други медицински проблеми като злоупотреба с вещества или хронична болка могат да причинят симптоми, особено ако имате неизвестен основен здравословен проблем. Сезонните промени и начина, по който гледате на света около вас, може да са допринасящи фактори за прогресивно депресивно разстройство. За да разберете същността на проблема и да получите адексватна помощ трябва да потърсите професионален психотерапевт.