офроуд джипове

Офроуд окачване за джип - какво трябва да знаем

Не можете да сравните фабричните дизайни на окачване за офроуд автомобилите, без да говорите поне малко за гумите, джантите и цялостния облик. Ъгълът на колелото е вграден в предното окачване, така че кормилното управление е по-стабилно и ще се върне в центъра. Наклонът е ъгълът на гумата спрямо пътя - отрицателният наклон е, когато гумата се наклони отгоре и за разлика, положителният наклон е, когато гумата се наведе отгоре.

Паралелната четворна връзка

Вариация на окачването на радиуса на рамото е паралелната четворна връзка. Производителите на резервни офроуд авточасти правят комплекти, които преоборудват съществуващо окачване с радиус на рамото към паралелен дизайн с четири връзки и използват винтови пружини и релсова лента за центриране на оста. Вместо радиално рамо с фиксиран монтаж на оста, той използва горна и долна връзка от всяка страна с шарнири в двата края. Тъй като оста се върти нагоре и надолу, връзките й позволяват да поддържа същата връзка със земята и ъгълът на колелото остава постоянен. Всеки път, когато добавите опора, добавяте износващ елемент и потенциал за отклонение.

Триъгълната четиривръзка

Друг дизайн с четири връзки е триъгълната четиривръзка. Паралелната четиривръзка се нуждае от релсова лента, за да разположи оста встрани. При триъгълна конструкция с четири връзки, ако връзките са монтирани под достатъчно големи ъгли, не е необходима лента. Когато горните връзки са по-широки в рамката и тесни в корпуса на оста, тогава долните връзки са монтирани с противоположни ъгли на офроуд окачването. Колкото по-големи са ъглите, толкова повече връзките ще се противопоставят на движението.

Трофейните камиони

Има още един тип връзка, здрав дизайн на оста, който се предпочита от някои от най-необикновените камиони на планетата. Трофейните камиони се движат през пустинята със скорост над 130 мили в час. Работещи гуми с височина до 42 инча, те имат солидни оси в задната част със задните рамена и носач. Офроуд окачването им е проектирано за максимален ход на окачването и повечето могат да изминат от 36 до 40 инча. Те са изработени по поръчка от стоманени тръби и нямат рамка, а дълги, опаковани в кутия конструкции, които се движат успоредно на рамката. Задните рамена се закрепват ниско върху шасито отпред и към опорите под корпуса на оста в противоположния край чрез сферични лагери или наклонени съединения на всеки край. Носачът е оформен като "V" и широката част на "V" се монтира по-високо към шасито над задните рамена, докато тесният край се прикрепва към корпуса на задния край с един болт. 

Той не само позволява на задния край да се движи свободно нагоре и надолу, но единичният шарнир на носача му позволява да се артикулира свободно. Без огромните, изработени по поръчка байпасни амортисьори, монтирани към задните рамена, би било много трудно да се контролира огромният изработен мост и тежки колела и гуми със заключване на колелата.