Как да изберем подходяща храна за декоративните рибки?

Домашните любимци носят изключителна радост, те са верни другари и приятели, които винаги са до нас. Едно от най-важните условия те да бъдат здрави, е да се хранят правилно, а това е наше задължение като техни стопани. По-долу ще разгледаме как се избира храна за рибки и още практически съвети.

Видове храни за рибки

  • Люспи или флейкс е сред най-разпространените разновидности на храната за аквариумни рибки. Разбира се, като съдържание тя може да бъде съвсем различна и подходяща за отделните видове рибки. Тя се препоръчва основно за видовете, които плуват в средната и горната част на водата. Причината е, че люспите не потъват бързо и лесно, затова рибите в долните сегменти на аквариума, ще получат своята порция по-късно.
  • Гранули – подходяща е за рибките, хранещи се в средните и долни водни слоеве, тъй като гранулите потъват със средна скорост.
  • Потъващи таблетки – подходящи за дънните риби, тъй като таблетките потъват много бързо. Спрямо предпочитанията на рибките, може да намерите растителни и дори обогатени със суперхрани формули.
  • Блокчета – много практичен избор, ако се налага да отсъствате и няма кой да храни рибките. Блокчетата осигурява храна за няколко рибки за определен период от време. Храната се отделя, само ако рибката яде от него. През останалото време стои цяла.

За определени видове рибки

В описанието на повечето храни ще намерите информация за кои видове се препоръчва. Някои са със специални съставки за подчертаване на цвета на дадени рибки, други пък са за по-малките по размер, например Гупи.

Срещат се и такива, които съдържат изцяло растителни съставки за растителноядните рибки. Също така има и голямо разнообразие за хищните риби. Естествено, универсалните храни за отглеждане на декоративни рибки е много добър избор, особено за начинаещите в областта.

И след като сте избрали подходящата храна за вашите нови любимци, следват и няколко практически съвета, свързани с храненето.

Първо, не прехранвайте вашите декоративни рибки. Ясно е, че не искате те да бъдат гладни и се притеснявате от недохранване, но една от най-честите грешки, е прекаляването с количеството храна. Когато тя е в повече от нуждите на рибките, остатъците се отлагат по дъното и всяка друга повърхност вътре в аквариума, започва да се разлага и да отделя опасни вещества. Освен това, честото преяждане, защото при рибките няма вариант „да оставят и за по-късно“ - те ядат докато има, може да доведе до здравословни проблеми и рибките да започнат да боледуват. Също така, водата ще стане мътна и ще се наложи да я почиствате още по-често.

Но как да разберете колко храна да им давате? Ще трябва да се запасите с известно количество търпение. Според някои мнения, рибките имат нужда от около 2% от теглото си във вид на храна за едно хранене.

Наблюдавайте за колко време изяждат храната си. Ако тя не изчезне за 2 до 4 минути, значи им е много и трябва да намалите порцията. Не бива да се притеснявате, че ако сте сложили малко повече или по-малко от нужното, това ще им навреди. Разбира се, стига да не е ежедневно.

Разнообразявайте храната им. Подобно на всички други домашни любимци, една и съща храна всеки ден, може да ги накара да я избягват. Редувайте подходящите за тях храни и се радвайте на красотата на аквариума си.